Dziurawiec w kosmetyce

      Brak komentarzy do Dziurawiec w kosmetyce

dziurawiec

Dziurawiec od niepamiętnych czasów wykorzystuje się jako zupełnie naturalny kosmetyk organiczny, dający wspaniałe efekty zdrowotne i pielęgnacyjne.

Często czytając składy etykiet przeróżnych kosmetyków napotykamy się właśnie na niego. Przewija się on bardzo często w świecie kosmetycznym, jednak nie zawsze wiemy po co i dlaczego znalazł się akurat w danym kosmetyku. Otóż wyciąg z dziurawca zawiera w sobie bardzo wiele właściwości, które pozwalają pielęgnować różnego typu cery. Spotkać go możemy w wielu preparatach do cery dojrzałej, ponieważ wykazuje on właściwości wygładzające, ściągające i ujędrniające.

Dowiedz się więcej: kosmetyki naturalne

Radzi sobie również dobrze z nawilżeniem i odżywieniem zmęczonej cery. Posiada silne właściwości regenerujące i wzmacniające. Zalecany jest w pielęgnacji cery skłonnej do podrażnień i wrażliwej. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym i ściągającym sprawdza się również w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Stosuje się go również bardzo często we wszelkich kuracjach antycellulitowych. Jego działanie kojące i regenerujące sprawia, że jest on szczególnie zalecany po ekspozycji cery na słońce. Jednak należy tu bezwzględnie pamiętać o tym, że zastosowanie go przed wyjściem na słońce może powodować silne poparzenie oraz reakcje fototoksyczne.

Dziurawiec sprawdza się nie tylko w  kosmetyce. Znany jest również w medycynie jako skuteczny środek leczniczy. Posiada właściwości antydepresyjne. Jest stosowany  w kuracjach mających na celu zmniejszyć stany lękowe, niepokój oraz zmienny nastrój. Stosuje się go również w leczeniu wielu chorób układu pokarmowego. Warto jest również pamiętać o tym, że istnieją przypuszczenia o wpływie tej dobroczynnej rośliny na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *