Turzyca w kosmetykach ekologicznych

turzyca

Turzyca to nie tylko piękna roślina ozdobna, to również źródło wielu wartości odżywczych, coraz częściej wykorzystywanych w kosmetykach organicznych.

Turzyca jest bardzo mało popularną rośliną, która do dziś nie została jeszcze odpowiednio doceniona w kosmetyce naturalnej. Jest to spowodowane głównie jej małą popularnością, jednak warto jest przyjrzeć się jej dokładniej ponieważ jej właściwości sprawiają, że jej zastosowanie powinno stać się bardziej powszechne. Świetnie nadaje się do cery problematycznej, z łuszczycą oraz podrażnieniami.

Dowiedz się więcej: kosmetyki naturalne do pielęgnacji ciała

Najcenniejszym preparatem pozyskiwanym z turzycy jest olejek. W jego składzie możemy znaleźć między innymi takie kwasy jak palmitynowy, linolowy, linolenowy oraz oleinowy. Dzięki temu wykazuje właściwości nawilżające, zmiękczające i wygładzające. Olejek z turzycy stosuje się głównie w preparatach przeznaczonych do skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Jest idealnym środkiem łagodzącym podrażnienia. Posiada również właściwości regenerujące i przeciwzapalne.

Olejek z pianki turzycowej jest naturalnym środkiem łagodzącym zmiany łuszczycowe.  Przynosi on skórze natychmiastową ulgę oraz pomaga szybciej pozbyć się uciążliwych zmian skórnych wywołanych przez tą chorobę. Zalecane jest również stosowanie jej w leczeniu trądziku.

Wywary z turzycy warto stosować do przemywania chorobowo zmienionej cery przy stanach zapalnych skóry. Dodatkowo stosuje się ją w pielęgnacji cery dojrzałej, zwiotczałej, która potrzebuje uelastycznienia oraz nawilżenia. Stabilizuje strukturę kolagenu, a co za tym idzie poprawia elastyczność i jędrność skóry. Dzięki temu możemy spotkać ją również w preparatach do skóry dojrzałej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *