Olej arganowy najlepszym składnikiem kosmetyków naturalnych

olej arganowy
Argania żelazna to roślina, która występuje tylko w jednym miejscu na świecie – w Maroko. Poza tym krajem jest jeszcze niekiedy dostępna, na przykład w Hiszpanii, ale tylko w formie dzikiej i nigdzie poza Maroko na masową skalę nie przetwarza się jej owoców na olejek arganowy. Czym jest ów specyfik?

Niektórzy nazywają go eliksirem młodości, inni natomiast płynnym złotem Maroko. Obie te nazwy są adekwatne, ale bardziej już precyzując olejek arganowy to nic innego jak jeden z najdroższych na świecie olei szeroko wykorzystywany dziś przede wszystkim w kosmetyce. Zanim jednak olej ten wzbogacił naturalne preparaty kosmetyczne był powszechnie wykorzystywany w gastronomii, a potem i w medycynie.

Zasadniczo olej ten gastronomicznie do dziś wykorzystuje się powszechnie w Maroko, ale to głównie dlatego, że mało dostępne są alternatywy, a jest to typowy produkt pierwszej potrzeby zaspokajający lokalny popyt na olej chociażby do smażenia.

Z biegiem jednak czasu, gdy olejek arganowy zyskiwał na znaczeniu jakoś produkt kosmetyczny, a nawet medyczny wielu specjalistów przyjrzało mu się dokładnie i z ich badań wynikło, że olej ten ma naprawdę wiele niesamowitych właściwości. W smaku jak masło orzechowe, daniom nadaje lekko-orzechowej nuty. Jest cenionym dodatkiem do wielu potraw i wykorzystuje się go w niejednej drogiej restauracji na całym świecie. W medycynie służy przede wszystkim jako preparat poprawiający samopoczucie, kondycje, pomagający w procesach odchudzania, a także niwelujący poziom złego cholesterolu.

W kosmetologii olejek arganowy wykorzystywany jest albo jako samodzielny preparat, albo dodawany jest do kosmetyków jako dodatek. Przede wszystkim można go spotkać w kremach na zmarszczki, oraz kremach nawilżających – uznawany jest jako jeden z najlepszych preparatów pozwalających na zachowanie przez długi czas naprawdę atrakcyjnej cery.

Dodatkowo, podobnie jak inne oleje takie jak chociażby koksowy ma on duży wpływ na jakość włosów, dlatego często stosowany jest jako dodatek do odżywek oraz szamponów. Ponieważ jest to naprawdę rzadko olejek to preparaty z nim w składzie uważa się za kosmetyki z wyższej półki. Za sam olejek arganowy należy zapłacić kilkaset złotych za litr, dlatego najczęściej sprzedawany jest w 100 ml lub 50 ml flakonach.

Polecamy prezentację o oleju arganowym:

 

Ciekawostką na temat olejku arganowego jest fakt, że przy jego produkcji bardzo pomocne były swego czasu kozy, gdyż ziarno z którego się uzyskuje olejek arganowy powstaje z nasion arganii żelaznej niegdyś wydalonych przez te zwierzęta. Obecnie jednak olej, który powstaje w tradycyjny sposób, a więc taki w którym wykorzystywane są kozy jest niezwykle rzadki, a więc jeszcze droższy od typowego olejku arganowego.

Dodatkowo produkcja tradycyjną metodą – tłoczenia na zimno pozwala na wytworzenie 1 litra oleju z ponad 35 kilogramów ziaren, a cały proces dorosłej kobiecie (to one w Maroko zajmują się wytłaczaniem oleju) zajmuje niemalże cały dzień. Warto podkreślić też, że mimo, iż dziś produkcja tego oleju nie jest już uzależniona od kóz, to i tak jest to proces trudny i kosztochłonny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *