Właściwości czarnej rzepy

      Brak komentarzy do Właściwości czarnej rzepy

rzepa

Rzepa to nie tylko bardzo zdrowy składnik diety, ale również naturalny sposób na piękne włosy. Koniecznie dowiedz się więcej na jej temat.

Czarna rzepa to tak naprawdę czarna rzodkiew. Jest to niewielkie warzywo korzeniowe, w ciemny kolorze i o ostrym smaku. Sprawdza się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Na pewno jest warzywem z lekka zapomnianym, a szkoda. Pierwsze wzmianki o rzepie znaleziono już na hieroglifach w egipskiej piramidzie, gdyż stanowiła posiłek jej budowniczych, podobnie, jak czosnek i cebula. Sok z czarnej rzepy jest wykorzystywany w leczeniu schorzeń wątroby oraz w zaburzeniach trawienia. Jest także silny antybakteryjnie.

Czarna rzepa jest znana również jako środek wzmacniający włosy. Najlepiej stosować świeżo wyciśnięty sok, który nakładamy bezpośrednio na skórę głowy oraz włosy. Sok wcieramy delikatnie i pozostawiamy na ok. 30 minut. Sok ma specyficzny, mało sympatyczny zapach, niektórym może on przeszkadzać, jednak dla efektów warto się poświęcić. Dlatego sok z włosów należy dokładnie spłukać, a następnie umyć włosy dobrym szamponem, tak by zabić ten nieciekawy zapach. Kurację taką najlepiej stosować przez 7 do 10 dni, bez przerwy.

Rzepa wyjątkowo dobrze wzmacnia włosy, zagęszcza je, a także przeciwdziała ich wypadaniu, dlatego czarna rzepa jest polecana, jako antidotum na wypadnie włosów. Poza tym korzeń czarnej rzepy znajdziemy w wielu innych kosmetykach dostępnych w drogeriach. Na pewno stanowi składnik szamponów, lotionów i odżywek do włosów. Często zawierają go kosmetyki naturalne. Najlepiej jednak poszukać jej na targu, zetrzeć, przecedzić przez gazę i zaaplikować na włosy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *