Rumianek w kosmetyce

      Brak komentarzy do Rumianek w kosmetyce

rumianek

Rumianek to jeden z podstawowych i naturalnych składników łagodzących, często wykorzystywanych w preparatach do pielęgnacji skóry. Nadaje się do przemywania skóry wrażliwej oraz delikatnej cery niemowlaków.

Niepozorna łąkowa roślina posiada takie kosmetyczne właściwości, że już od dawna jest stosowana w kosmetykach różnego rodzaju. Bywa składnikiem kremów, balsamów, żeli pod prysznic, szamponów czy płynów do kąpieli. Rumianek znajduje zastosowanie w kosmetyce zwłaszcza ze względu na swoje kojące działanie. Idealnie nadaje się do skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień.

Więcej na temat: kosmetyki ekologiczne do ciała

Często zdarza się, że wyciąg z rumianku stosowany jest w kosmetykach dla dzieci. Podkreślić należy także jego odświeżające działanie. Warto stosować napar z rumianku do oczyszczania twarzy, zwłaszcza jeśli nasza skóra nie toleruje kosmetyków różnego rodzaju. Płukanka rumiankowa odświeży także kolor włosów blondynkom i nieco go rozjaśni. Rumianek ma działanie przeciwzapalne, więc nasiadówki z rumianku są polecane kobietom skarżącym się na dolegliwości intymne, a także po przebytym porodzie.

Rumianek jest ceniony w kosmetyce, gdyż zmniejsza obrzęki, czyni skórę bardziej miękką i poprawia jej koloryt, delikatnie wybielając. Ma również działanie oczyszczające, ujędrniające i odświeżające. W lecznictwie rumianek stosowany jest w wielu dolegliwościach, między innymi przy łagodzeniu stanów zapalnych, problemach trawiennych, kolkach u niemowląt, migrenach, łagodzeniu stresu. Warto zaprzyjaźnić się z tą rośliną i stosować napar z rumianków nie tylko w celu leczniczym, lecz także korzystać z bogactwa kosmetycznego zawartego w tej niepozornej roślinie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *