Bambus w kosmetyce

      Brak komentarzy do Bambus w kosmetyce

bambus

Bambus to częsty składnik azjatyckich kosmetyków naturalnych oraz wielu preparatów zdrowotnych. Nie wszyscy wiedzą że jest to niezwykle cenny rodzaj trawy, rosnący w krajach tropikalnych.

Bambus dotarł do Europy z dalekiej Azji. Właściwości bambusa wykorzystywane są tam nie tylko w kosmetyce, ale również budownictwie, produkcji mebli i produkcji spożywczej. Bambus zawiera w sobie sporo dobroczynnych substancji, min. flawonoidy, krzemionkę , białka, aminokwasy oraz wiele minerałów.

Wyciąg z bambusa ma właściwości relaksujące oraz nawilżające dla skóry, dzięki czemu skóra staje się gładka oraz miękka. W liściach bambusa znajdziemy flawonoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne, dlatego są wykorzystywane w kosmetykach anti-aging oraz produktach przeciwsłonecznych, gdyż pochłaniają promienie UVA oraz UVB. Ramnoza występująca w roślinie działa korzystnie na fibroblasty i stymuluje komórki do produkcji kolagenu. Flawonoidy są składnikiem kosmetyków dla skóry z problemami naczyniowymi, wzmacniają ściany kapilarów, zmniejszają ich kruchość i zapobiegają ich rozszerzaniu i pękaniu.

Flawonoidy są skuteczne również w walce z cellulitem. Bambus zawiera w sobie dużo krzemionki, przez co jest wykorzystywany w kosmetykach do pielęgnacji włosów i paznokci. Dodatkowo bambus jest źródłem sacharyd, które wykorzystywane są w produktach oczyszczających oraz szamponach. Kosmetyki organiczne z zawartością bambusa mają działanie ochronne (przed bakteriami i grzybami). Bambus wykorzystywany jest również do masażu relaksacyjnego, który nie tylko wpływa na sylwetkę, ale także łagodzi stres, przemęczenie, likwiduje bóle mięśni i kręgosłupa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *