Pokrzywa w kosmetyce

      Brak komentarzy do Pokrzywa w kosmetyce

pokrzywa

Pokrzywa kojarzona jest przede wszystkim z kosmetykami do pielęgnacji włosów. Może ona jednak stanowić cenny składnik preparatów pielęgnacyjnych do skóry.

Pokrzywa jest bardzo popularna w kosmetyce, bo jak od dawna wiadomo ma działanie silnie oczyszczające. Ma także mnóstwo witaminy C, soli mineralnych i aminokwasów. Ma świetny wpływ na naszą urodę, stosowana wewnętrznie jako napar do picia wspomaga porost włosów i oczyszczanie się organizmu z toksyn, a stosowana zewnętrznie ma mnóstwo właściwości pielęgnacyjnych.

Najczęściej spotykana jest w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Wcierki, szampony i odżywki z ekstraktem z pokrzywy mają na celu wzmocnić włosy już u nasady, czyli wzmocnić cebulki, pobudzić je do szybszego wzrostu, zapobiec wypadaniu włosów. Pokrzywa także nadaje włosom blasku. Obecność pokrzywy  w szamponach zapobiega także nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów.

Pokrzywa jest także mile widziana w kremach antytrądzikowych, ponieważ ma działanie oczyszczające, antybakteryjne, przeciwdziała wydzielaniu się zbyt dużej ilości łoju – skóra mniej się przetłuszcza, jest gładsza i pozbawiona wyprysków. Pielęgnacja twarzy przy użyciu kremów z pokrzywą przeciwdziała także wpływowi wolnych rodników, czyli spowalnia proces starzenia. Dzięki pokrzywie skóra pozostaje jędrna, napięta i gładka przez długo czas. Zmarszczki na twarzy pojawiają się zdecydowanie później. Kremy z pokrzywą mają także działanie nawilżające, więc mogą być stosowane przez osoby o każdym rodzaju skóry, bowiem każdy potrzebuje odpowiedniej dawki nawilżenia, którą pokrzywa zapewnia. Pokrzywa przyspiesza także regenerację skóry i przyspiesza gojenie się drobnych ranek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *