Olejek sezamowy

      Brak komentarzy do Olejek sezamowy

olejek sezamowy

Olejek sezamowy to jeden z najbardziej wartościowych kosmetyków naturalnych, mających bardzo szeroki potencjał wykorzystania. Można go stosować zarówno w celach zdrowotnych, jak i do codziennej pielęgnacji urody.

Sezam wielu z nas kojarzy się z ciekawym dodatkiem do potraw czy wypieków. Jednak oprócz tego  tych niepozornych ziarenek pozyskuje się w wyniku tłoczenia olejek naturalny, który z powodzeniem wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym. Ma lekko orzechowy zapach oraz jasnożółty kolor delikatnie przechodzący w brązowy. Podgrzany do temperatury ponad 65 stopni traci on niestety swoje cenne właściwości, dlatego wymaga odpowiednich warunków pozyskiwania, przechowywania oraz przetwarzania.

Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych oraz tych z grupy omega-6 . Posiada również w sowim składzie mnóstwo makro i mikro elementów. Do jego charakterystycznych cech należy również zawartość naturalnych konserwantów jakimi są sezamol i sezamina. Polecany jest on szczególnie dla cery dojrzałej, ponieważ chroni przed wolnymi rodnikami będąc przy tym naturalnym kosmetykiem odmładzającym. Zwiększa elastyczność skóry, chroni przed utratą wody oraz czynnikami zewnętrznymi. Jest również naturalnym filtrem UV, który w pewnym stopniu chroni skórę przed niekorzystnym promieniowaniem słonecznym.

Olejek sezamowy z powodzeniem wykorzystuje się do masażów i relaksujących kąpieli. Działa on bowiem rozgrzewająco oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Oczyszcza skórę, nawilża oraz odpręża. Zaleca się go również w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Niestety osoby z rozszerzonymi naczynkami, skórą wrażliwą oraz cierpiące na wszelkiego rodzaju choroby skóry powinny unikać tego olejku.

Źródło: http://www.olej.edu.pl/olej-sezamowy/olej-sezamowy-w-pielegnacji-wlosow/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *