Olej z pestek malin

      Brak komentarzy do Olej z pestek malin

olej z pestek malin

Olej z pestek malin to wyjątkowy składnik wielu preparatów pielęgnacyjnych. Zobacz co warto o nim wiedzieć.

Jednym z mało znanych, ale jakże wartościowych olejów jest olej z pestek malin. Niestety pozyskiwanie oleju jest bardzo pracochłonne i mało wydajne, dlatego olej nie jest najtańszy i poniekąd trudno dostępny. Jest on zaliczany do tzw. bio-olejów, który w swoim składzie ma duże ilości NNKT (czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Kwasy te nie są niestety produkowane przez nasz organizm, dlatego należy dostarczać je z zewnątrz z pożywieniem, a na skórę w preparatach kosmetycznych.

Mamy wtedy szansę, na utrzymanie skóry w odpowiedniej formie – będzie ona właściwie nawilżona, nie będzie łuszczyła, wiotczała czy wręcz marszczyła. Spadnie również skłonność do zaskórników, wyprysków i wszelakiego typu podrażnień. Kwas linolowy zawarty w oleju z pestek malin poprawia barierę lipidową naskórka. Bardzo dobrze chroni przed utratą wody. Zastosowany na cerę tłustą i z problemami skórnymi, odblokowuje pory i redukuję liczbę wyprysków na skórze. Witamina E zawarta w olejku to bardzo skuteczny antyoksydant, który pozbywa się wolnych rodników. Zapobiega dodatkowo fotostarzeniu się skóry (spowodowanemu czynnikami zewnętrznymi).

Dodatkowo ma działanie regenerujące, nawilżające i przeciwzapalne. Kosmetyki naturalne z olejem z pestek malin pomagają w gojeniu się ran spowodowanych oparzeniami słonecznymi. Udowodniono, że olejek ten pełni rolę filtra przeciwsłonecznego (absorbuje promienie UVA i UVB). Jednak nie określono jego faktora, dlatego nie zaleca się stosować go jako samodzielnego środka do opalania. Można go stosować na całe ciało lub jako dodatek do kremów czy balsamów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *