Olej tamanu

      Brak komentarzy do Olej tamanu

olej tamanu

Olej tamanu to jeden z bardziej popularnych olejków naturalnych. Posiada rozliczne właściwości pielęgnacyjne, chętnie wykorzystywane w kosmetykach naturalnych.

Olej tamanu pozyskiwany jest z jadalnych owoców drzewa tamanu charakterystycznych dla tropikalnych lasów rejonów południowej Azji, Afryki oraz wysp Oceanu Spokojnego. Olej jest gęsty, płynny, ma ciemnozielony kolor i bardzo specyficzny, intensywny, lekko ziołowy zapach. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej, raczej nie należy go podgrzewać.

Jest to jeden z droższych olejów (około 170 zł za 500ml), ze względu na to, że wa wyprodukowanie około 5kg zimnotłoczonego oleju potrzeba aż 100 kg owoców drzewa tamanu. Na szczęście olej jest bardzo wydajny i z pewnością wystarczy na długo. Olej tamanu stosowany jest w kosmetyce i lecznictwie od bardzo dawna. Olej ten ze względu na swoje cenne właściwości jest bardzo popularny w pielęgnacji cery z problemami skórnymi. Skóra ze zmianami trądzikowymi może zostać wyleczona olejem tamanu. Zmniejszy się ilość niedoskonałości, a nowe przestaną się pojawiać.

Olej zawiera wysoką ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (obecnych dzięki zawartości kwasu linolowego i oleinowego), które są niezbędne do utrzymania naszej cery w dobrym stanie. Olej zawiera także kwas kalofillowy i kallofilloidynę, które są naturalnymi flawnoidami i mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybiotyczne, przeciwreumatyczne, regenerujące, redukujące blizny i rozstępy, gojące drobne rany, etc. Działanie oleju tamanu zostało potwierdzone wieloma badaniami naukowymi. Olej stosowany zamiast balsamu do ciała nawilża skórę, uelastycznia ją, wygładza i odżywia.

Źródło: http://www.olej.edu.pl/olej-tamanu/szerokie-zastosowanie-oleju-tamanu/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *