Masło shea

      Brak komentarzy do Masło shea

masło shea

Masło shea to jeden z podstawowych i bardzo popularnych składników aktywnych wielu kosmetyków naturalnych. Posiada bardzo wiele cennych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych, szczególnie wykorzystywanych w ochronie skóry.

Kosmetyki, które zawierają wyłącznie naturalne substancje stają się ostatnio coraz bardziej popularne. Jednym z takich kosmetyków, który szybko podbił serca kobiet dbających o swoją urodę, jest masło shea. Produkt ten jest wytwarzany z nasion drzewa rosnącego w Afryce. Chodzi tu o masłosz Parka (Vitellaria paradoxa).

Nasiona tego drzewa są zbierane, a następnie wytłaczany jest z nich olej, poddawany procesowi oczyszczania i rafinacji. Masło shea w stanie surowym jest ciągnące się i ma żółtawo-zielonkawy kolor. Nie pachnie również zbyt przyjemnie. Na szczęście w stanie surowym masło Karite (bo tak też bywa nazywane) nie jest używane. Do pielęgnacji ciała stosuje się masło poddane procesowi rafinacji, które ma biały lub lekko żółtawy kolor i przyjemny aromat. Masło Karite jest cenione w kosmetyce nie tylko ze względu na szerokie możliwości zastosowania, lecz przede wszystkim z tego powodu, że zawiera wiele substancji odżywczych, które przynoszą korzyści ciału.

Przede wszystkim ma znakomite działanie nawilżające i natłuszczające. Zapobiega nadmiernej utracie wody z organizmu, regenerując zniszczoną skórę i spowalniając proces jej starzenia się. Alantoina zawarta w maśle shea koi podrażnienia i regeneruje. Kosmetyków z masłem shea używać można do pielęgnacji niemowląt, a także dla osób o wrażliwej skórze. Witaminy zawarte w maśle shea także mają swój wpływ na jego skuteczność. Masło shea polecane jest także osobom z atopowym zapaleniem skóry. Najlepsze efekty daje stosowanie masła karite w naturalnej postaci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *