Bratek polny w kosmetyce

      Brak komentarzy do Bratek polny w kosmetyce

bratek polny

Bratek to nie tylko piękny kwiatek, ale również cenny składnik wielu kosmetyków organicznych. Dowiedz się jak cenne właściwości wykazuje podczas pielęgnacji urody.

Bratek polny, nazywany również kwiatem Św. Trójcy jest jedną z najbardziej powszechnych polskich roślin. Dzięki swojemu szerokiemu zastosowaniu w medycynie oraz kosmetyce uprawiany jest na wielu zielarskich plantacjach. Jest to roślina jednoroczna, czasami dwuletnia o pięknych fioletowo-żółtych kwiatach. Okres kwitnięcia trwa od kwietnia do października. Podobno największe właściwości lecznicze i pielęgnacyjne wykazują bratki z bardziej fioletowymi kwiatami.

Więcej na temat: kosmetyki mineralne

Już w bardzo dawnych czasach był wykorzystywany do wszelkiego rodzaju kuracji mających na celu łagodzenie i gojenie się ran. Mówi się, że gotowany w mleku był regularnie spożywany przez dojrzewające kobiety, aby ich skóra była piękna i promienna. Dziś wiadomo, że bratek hamuje nadmierny łojotok skóry i skutecznie walczy ze zmianami trądzikowymi. Wygładza skórę oraz oczyszcza organizm z toksyn. Polecany jest szczególnie w pielęgnacji cery tłustej. Należy jednak pamiętać, żeby osiągnąć długotrwały efekt, kurację tym zielem, należy stosować regularnie. W innym przypadku problem powróci. Jest kilka sposobów na pielęgnację naszej cery tą rośliną.

Podstawowa jest oczywiście działanie wewnętrzne. Picie naparów z bratka polnego przyniesie najbardziej zadowalające rezultaty. Jednak możemy również zastosować go bezpośrednio na cerę. W tym wypadku należy przecierać cerę wacikiem namoczonym we wcześniej przygotowanym naparze. Dobrze jest tez od czasu do czasu zrobić sobie parówkę z jego zastosowaniem, która zalecana jest szczególnie kobietom z pękającymi naczyniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *